Regi Sean Penn !

Alla som gillar att se på film vet vilken otroligt bra skådespelare Sean Penn är. Vad kanske inte fullt så många vet är att han är en betydligt bättre regissör. De fyra långfilmerna han regisserat fram tills idag är alla guldkorn som sorgligt nog inte funnit sin publik. Vad detta beror på har jag ingen aning om.

Redan 1991 debuterade Sean Penn bakom kameran med mästerverket The Indian Runner. Med knivskarp regi och briljanta skådespelarprestationer av David Morse och Viggo Mortensen så är nog detta den bästa filmen som Sean Penn någonsin varit inblandad i. Filmen handlar om två bröder med olika syn på livet, ena brodern (Morse) är polis och familjeman, andra brodern (Mortensen) är halvkriminell och har svårt att uppskatta livet. Manuset är löst baserat på Bruce Springsteens låt  Highway Patrolman. Om ni bara ska se en film som Penn regisserat så se denna.




Fyra år efter The Indian runner, 1995 så ställde sig Penn bakom kameran igen, resultatet heter The Crossing Guard, Hämnden på Svenska. Detta är nog i mitt tycke Penns svagaste film som regissör, dock så är det en mycket bra film.
David Morse spelar här John Both som efter sex år ska släppas från fängelset, han har kört över ett barn på fyllan. Freddy Gale (Jack Nicholson) har räknat dagarna tills att han ska hämnas på hans dotters mördare.




2001 så släpptes The Pledge, Löftet på Svenska. Återigen så har Sean Penn kompisen Jack Nicholson i huvudrollen. Nicholson spelar den pensionerade polisen Jerry Black som ger ett löfte han inte kan bryta, att finna en mördare som mördar små flickor. Detta är en mycket bra thriller som biter sig fast i en och som man kommer på sig själv att man tänker på den i flera dagar efter man sett den. En av Nicholsons bättre roller på många år.




Into The Wild heter Sean Penns senaste film. Om The Indian Runner är Hans bästa film så är detta den näst bästa. Into The Wild handlar om 22-årige Christopher McCandless som har en lovande framtid. Istället beslutar han sig för att bli luffare och att lifta till Alaska för att där leva i vildmarken. Allt i denna film är bra men jag måste nog säga att musiken av Eddie Vedder är på alla sätt briljant.




Sean Penn bakom kameran under inspelningen av Into The Wild



Det som slår en efter att man sett alla Sean Penns filmer är att alla hans filmer handlar om trovärdiga människor med fel och brister. Jag skulle tro att Penn är en riktig skådisregissör som utforskar alla aspekter av karaktärerna. Att han i eftertexterna till Indian Runner tackar John Cassavetes och Hal Ashby tyder på något om god smak när det gäller regi och inspiration. Jag hoppas att det inte dröjer alltför många år tills vi får se Penns nästa film.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0